Liderul partidului Franţa Nesupusă (La France Insoumise, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al treilea în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, a anunţat marţi că vizează postul de prim-ministru, indiferent de cine va fi ales duminică preşedinte al ţării, transmite Agerpres, care citează AFP.

”Le cer francezilor să mă aleagă prim-ministru” votând pentru o ”majoritate de Nesupuşi” şi de ”membri ai Uniunii Populare” la alegerile legislative din iunie, a afirmat Mélenchon în primele sale declaraţii după seara zilei de 10 aprilie.

El a strâns 22% din sufragii în primul tur, plasându-se în urma preşedintelui în funcţie Emmanuel Macron şi a candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen, care se vor confrunta în turul decisiv.

”Voi fi prim-ministru, nu prin favoarea dlui Macron sau a dnei Le Pen, ci datorită francezilor care m-au ales”, a spus Mélenchon la postul BFMTV.

Apreciind că alegerile legislative din 12 şi 19 iunie vor constitui un ”al treilea tur”, Mélenchon întinde o mână stângii, negocierile cu ecologiştii din EELV şi cu Partidul Comunist Francez fiind deja începute: ”Îi chem pe toţi cei care vor să se alăture Uniunii Populare să vină alături de noi pentru această frumoasă bătălie”, a spus el.

O coabitare, ”dacă ea nu îi convine preşedintelui, el poate să plece, eu nu voi pleca”, a afirmat liderul Franţei Nesupuse, spunând că vrea să fie ”premier pentru a-şi aplica programul”.

Mélenchon a mai afirmat că nu are nicio preferinţă între a fi prim-ministru sub o preşedinţie Macron sau o preşedinţie Le Pen, dar a subliniat că ”cei doi nu sunt de aceeaşi natură”. Imediat după primul tur, el îşi chemase alegătorii ”să nu dea niciun vot dnei Le Pen”, fără însă a îndemna la un vot pentru Macron.

Potrivit lui Mélenchon, ”chestiunea de a şti cine este preşedinte” într-o coabitare nu este importantă, dat fiind că ”prim-ministrul este acela care semnează decretele”.

Sursa foto articol: BBC

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cu bombe, cu rachete, cu mitraliere și pistoale nu poți construi. Dar cu argumente, da”
Articolul următorBiden a discutat cu aliaţii săi despre cum să furnizeze noi garanţii de securitate Ucrainei