Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 3%, la cele mai reduse niveluri de închidere din acest an, iar ţiţeiul Brent a terminat ziua la sub 80 de dolari pe baril pentru a doua oară în 2022, din cauza îngrijorărilor investitorilor provocate de incertitudinile economice, transmite Reuters. Miercuri dimineață prețul țițeiului european a scăzut chiar sub 79 de dolari pe baril.

Cotația țițeiului rusesc scade puternic (-18%), sub valoarea plafonului de 60 de dolari/baril impus de Occident. Rusia ia în considerare un nivel minim de vânzare al acestuia.

În tranzacțiile de miercuri dimineața, țițeiul european de referință (Brent) a coborât la o valoare de sub 79 de dolari pe baril, cea mai mică din 5 ianuarie 2022. În acest timp, țițeiul rusesc (Ural) este tranzacționat la 57 de dolari pe baril, în scădere puternică (-18%) de la aproximativ 70 de dolari pe baril, cât era la începutul acestei luni. De altfel, prețul țițeiului rusesc este acum la valoarea din februarie 2021 și la jumătate față de valoare maximă (110 dolari/baril) atinsă în primele zile ale războiului din Ucraina.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 3,33 dolari, sau cu 4%, până la 79,35 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI au scăzut cu 2,68 dolari sau cu 3,5%, ajungând la 74,25 dolari pe baril, cel mai redus nivel din acest an.

Preţurile au scăzut cu mai mult de 1% în ultimele trei sesiuni consecutive, anulând majoritatea câştigurilor pe an.

Un şir de ştiri negative i-au deranjat pe investitori, în ciuda războiului în curs din Ucraina şi a uneia dintre cele mai grave crize energetice din ultimele decenii.

”Au fost trei zile, cu OPEC+ care a decis duminică să nu reducă şi mai mult producţia, intrarea în vigoare, fără influenţă, a plafonului de preţ şi a sancţiunilor împotriva Rusiei, ieri, şi declinul de astăzi de pe pieţele de acţiuni, speculatorii cu petrol retrăgându-se pe fondul evitării active de risc”, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.

Uniunea Europeană și G7 au impus  din 5 decembrie un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, printr-un mecanism ce implică asigurarea contractelor de transport pe mare numai pentru țițeiul achiziționat la o valoare cu 5% mai mică decât cea a pieței, dar cotațiile au scăzut chiar mai mult decât se anticipase. Plafonul de preț va fi revizuit în ianuarie, în funcție de cotațiile din piață, iar apoi din două în două luni. În plus, țițeiul european din Marea Nordului (referința Brent) se ieftinește și el, în ciuda embargoului dar și a faptului că țările arabe au anunțat că vor continua reducerea producției, într-o mișcare ce sprijină indirect Rusia. Analiștii cred că acest lucru se datorează temerilor de recesiune în UE și SUA, fapt care ar duce la o scădere a cererii.

Oricum, Rusia a spus deja că nu va livra țiței la prețuri plafonate și ia în considerare o reducere a producției și chiar să impună, la rândul său, un nivel minim al prețului de achiziție, sau o reducere a discountului dintre țițeiul Ural și cel Brent.

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCulisele oculte dinainte de alegeri – Rizea rupe tăcerea despre triada Băsescu-Oancea-Ponta. Dezvăluiri explozive, ora 23:00
Articolul următorCampanie Realitatea PLUS: ”Vrem Petrom înapoi!” Alexandra Păcuraru: Vom strânge semnături pentru declanșarea unui referendum