Temperaturile ridicate și perioadele cu instabilitate atmosferică se vor face resimțite în mai multe zone ale țării, conform celor mai recente avertizări transmise de Administrația Națională de Meteorologie. 

Cod Galben de caniculă

Prima avertizare ANM este aceea de Cod Galben de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Conform meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, 05 august, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei va fi caniculă, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

A doua avertizare ANM se referă la instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru care s-a emis un Cod Galben pentru perioada 05 august, ora 13 – 06 august, ora 10.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.  Pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

ANM a emis și o averizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.  În județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

Articolul precedentUltimele mesaje trimise de Shara, eleva olimpică moartă în Neamț
Articolul următorMarcel Ciolacu a ieșit la cumpărături, ca să verifice dacă magazinele au redus prețurile