Noua prognoză emisă de Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme schimbătoare în toată țara. Episoadele de caniculă vor alterna cu cele de vijelii.

Începând de marți, vor fi intervale cu instabilitatea atmosferică accentuată, care se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii puternice cu rafale maxime de peste 60 – 80 km/h și căderi de grindină.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 august
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat 
Zone afectate: conform textului și hărții

Marți (29 august) valul de căldură va persista în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării. În nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 21 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 29 august
Zone afectate: conform textului și hărții

În sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 22 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Imagine

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 august, ora 02 – 29 august, ora 12
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în sud-vestul țării vremea va deveni instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

  Notă : După orele amiezii și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de vest a țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Imagine

Articolul precedentCe efecte produce substanța găsită în corpul femeii drogate care s-a răsturnat cu barca pe Dunăre. 8 persoane erau la bord
Articolul următorÎncă un caz de infectare cu virusul West Nile în România! Până în prezent au fost înregistrate 4 decese