E ședință crucială la guvern, joi! Deși seara trecuta coaliția de guvernare a avut o nouă discuție pe măsurile de austeritate, premierul Marcel Ciolacu NU se grăbește și nu a inclus pe ordinea de zi și acest subiect. Asta deși gaura de la buget se apropie de 50 de miliarde de lei. Salariul minim pe economie urmează să crească, însă vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajați. Pe de altă parte, guvernul o să ia mai mulți bani de la firme. 

Zi decisivă pentru banii românilor. Guvernanții stabilesc ce taxe și impozite vor crește. Vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru salariați, inclusiv cei 200 de lei scutiți de plata impozitului din salariul minim pe economie. Multinaționalele și băncile cu profit uriaș vor fi bune de plată. În plus, se merge înainte și cu austeritatea din sistemul bugetar. Guvernul va tăia voucherele pentru bugetarii cu salarii de peste 8 000 lei net. 

Austeritatea e tot mai aproape de realitate! Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pachetul pe măsuri fiscale pentru care își va asuma răspunderea în Parlament va fi pus în dezbatere publică în această săptămână. Una dintre cele mai mari controverse: tichetele de masă ar putea fi plătite numerar. În plus, românii cu mașini sau case scumpe ar putea plăti mai mult pentru dările la stat.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă fiscală.

„Acesta este Guvernul României și în această logică vom pune România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil și să luptăm în mod real cu evaziunea.

Din punctul meu de vedere nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli”, a spus Marcel Ciolacu.

MĂSURILE DE AUSTERITATE VOR FI PUSE ÎN TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ

– transformarea tichetelor de masă în bani
– creșterea accizelor la alcool și tutun
– creșterea TVA (panouri fotovoltaice, cluburi, săli de sport și festivaluri)
– eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură)
– impozit pe profitul băncilor
– noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi
– taxa de 1% pentru multinaționale
– 0,3 % pentru clădiri rezidențiale (săgeată în sus) 500.000 euro
– 0,3% mașini (săgeată în sus) 75.000 euro

AUSTERITATE LA STAT

– vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei
– eliminarea posturilor vacante
– comasarea sau regionalizarea unor instituții
– reducerea numărului de consilieri cu 50%
– reducerea numărului de secretari de stat cu 30%

Sursa: Realitatea PLUS 

Articolul precedentMAE, alertă de călătorie în Grecia: Restricții de circulație pe autostrăzi și drumuri naționale
Articolul următorJocurile subterane înainte de alegerile din 2024. Manevre disperate în laboratoarele puterii