Discuțiile dintre SUA și Ucraina au început duminică, la căderea nopții, în spatele ușilor închise, într-unul dintre numeroasele stabilimente de lux ale Arabiei Saudite.

Negociatorii americani poartă, luni, discuții în capitala saudită, Riad, cu omologii rușii.

Prima rundă de negocieri s-a desfășurat în februarie.

Scopul administrației de la Washington este obținerea unei încetări imediate și parțiale a focului în războiul din Ucraina, urmată de un acord de pace cuprinzător, relatează BBC.

„Simt că [Vladimir Putin] vrea pace”, a declarat Steve Witkoff, emisarul personal al președintelui Donald Trump, adăugând: „Cred că veți vedea un progres real luni, în Arabia Saudită.”

Însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a temperat așteptările. „Suntem abia la începutul acestui drum”, a spus oficialul administrației de la Moscova la televiziunea de stat rusă.

Sâmbătă noapte, capitala Kiev a fost vizată de unul dintre cele mai grele atacuri cu drone rusești, soldat cu moartea a 3 persoane, inclusiv o fetiță de 5 ani.

„Trebuie să-l forțăm pe [Vladimir] Putin să dea un ordin real de oprire a atacurilor”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de duminică seară. „Cel care a adus acest război trebuie să-l oprească”, a adăugat el.

Între timp, Kremlinul pare să nu se grăbească să accepte un acord de încetare a focului, iar Vladimir Putin adaugă numeroase „nuanțe” sau condiții prealabile înainte de a accepta încetarea focului de 30 de zile propusă de Washington și acceptată de Kiev.

La Riad, discuțiile dintre SUA și Ucraina au început duminică, la căderea nopții, în spatele ușilor închise, într-unul dintre numeroasele stabilimente de lux ale Arabiei Saudite.

Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul Apărării.

Potrivit lui Rustem Umerov, au fost discuții „tehnice”, axate pe modalitățile de protejare a infrastructurii energetice și critice.

După întâlnire, ministrul a descris discuțiile drept „productive” într-o postare pe X și a spus că se lucrează pentru a transforma în realitate obiectivul președintelui Volodimir Zelenski de a obține „o pace justă și durabilă”.

Pe agenda discuțiilor se află și coridoarele de transport maritim din Marea Neagră, Rusia fiind interesată să reia un acord care să permită Ucrainei să exporte cereale din porturile sale fără a fi atacată, în schimbul relaxării sancțiunilor.

Pe frontul de luptă, atacurile continuă

Ambele tabere beligerante au efectuat atacuri devastatoare asupra infrastructurii celeilalte, însă cu o diferență notabilă.

Moscova a încercat să arunce populația Ucrainei în frig și întuneric, vizând generatoarele de electricitate, în timp ce Kievul a devenit din ce în ce mai eficient în atacurile sale cu drone pe distanțe lungi asupra instalațiilor petroliere rusești, esențiale pentru efortul său de război.

Președintele Donald Trump dorește o încheiere rapidă a acestui război, cel mai grav conflict din Europa de la 1945 încoace, care a dus la sute de mii de victime – morți, răniți, prizonieri sau dispăruți de ambele părți.

Liderii Ucrainei, încă afectați de disputa catastrofală din Biroul Oval de luna trecută, încearcă din răsputeri să convingă Washingtonul că nu sunt un obstacol în calea păcii.

Când americanii au propus, la discuțiile de la Jeddah din această lună, o încetare totală a focului timp de 30 de zile – pe uscat, pe mare și în aer – Ucraina a acceptat rapid condițiile.

„Mingea este acum în terenul Rusiei”, a declarat la acel momentul secretarul de stat american, Marco Rubio.

Însă, în ciuda eșecului SUA de a convinge Rusia să accepte încetarea focului, administrația lui Donald Trump nu pare să exercite nicio presiune publică asupra Moscovei pentru a se conforma. De fapt, contrariul – comentează BBC.

Într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, Steve Witkoff, omul care conduce efortul SUA pentru încetarea focului, a adoptat o poziție complet diferită față de cea a Europei.

Emisarul a sugerat că Ucraina este „o țară falsă”, că Rusia a fost provocată și că Putin este un om de cuvânt, în care se poate avea încredere.

Steve Witkoff, fost dezvoltator imobiliar din New York și partener de golf al lui Donald Trump, a respins, de asemenea, eforturile premierului britanic Keir Starmer de a crea o forță militară pentru a proteja un eventual acord de pace în Ucraina, numindu-le „o postură și o mască”.

Foto: REUTERS | Evelyn Hockstein

Articolul precedentEKREM IMAMOGLU, NOMINALIZAT CANDIDAT LA PREȘEDINȚIE, ÎN POFIDA ARESTĂRII SALE
Articolul următorDISCUȚIILE RUSO-AMERICANE DE LA RAID S-AU ÎNCHEIAT DUPĂ 12 ORE. RUSIA CERE RECUNOAȘTEREA CELOR PATRU TERITORII UCRAINENE ANEXATE