Un studiu al Universității St. Andrews din Scoția a analizat diverse băuturi pentru a afla exact care este cea mai hidratantă.

În timpul studiului s-a descoperit că apa, atât cea plată, cât și cea carbogazoasă, face o treabă excelentă în ceea ce privește hidratarea oamenilor, dar îi lipsesc câteva ingrediente cheie pentru a o face să funcționeze cu adevărat eficient în corpul uman. Și anume, apei simple îi lipsește doar un strop de grăsime, sare și zahăr.

După cum a explicat Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină din St. Andrews și autorul studiului, pentru CNN, motivul pentru care apa nu este cea mai eficientă băutură în mod absolut se datorează modului în care corpul nostru digeră băuturile.

El a explicat că, atunci când bem apă, aceasta se golește aproape imediat din stomac și se absoarbe în fluxul sanguin. De multe ori, ajungem să urinăm lichidul în exces.

“Dacă bei apă și apoi, în decurs de două ore, producția de urină este foarte mare și urina este limpede, înseamnă că apa nu rămâne bine în organism”, a declarat pentru TIME David Nieman, profesor de sănătate publică la Appalachian State University și director al Laboratorului de Performanță Umană din cadrul Campusului de Cercetare din Carolina de Nord, în legătură cu un studiu anterior privind hidratarea. 

Cu toate acestea, alte băuturi se așează și se absorb mai lent datorită conținutului lor nutrițional. Și aici intervine laptele. Potrivit echipei, conținutul de grăsimi, proteine, sare și zahăr al laptelui ajută la acoperirea stomacului atunci când o persoană îl bea. Acest lucru permite apoi ca apa să fie absorbită într-un ritm mai lent, menținând astfel oamenii hidratați mai mult timp.

Topul celor mai hidratante băuturi 

În total, echipa a reușit să clasifice 13 băuturi diferite după ce a urmărit producția de urină a 72 de voluntari sănătoși, bărbați activi din punct de vedere fizic, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Laptele degresat a ieșit pe primul loc.

Laptele degresat
Soluții de rehidratare orală
Lapte integral gras
Suc de portocale
Cola
Cola dietetică
Ceai rece
Ceai
Apă plată
Apă minerală
Lager
Cafea

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentCe noi taxe am putea plăti chiar de la 1 septembrie
Articolul următorRomânii se pot pensiona mai devreme cu doi ani – Klaus Iohannis a promulgat legea