Cel puțin 4.500 de oameni și-au pierdut viața și peste 18.000 sunt răniți în urma celor 2 catastrofale cutremure care au lovit, luni, Turcia și Siria. Numeroase clădiri s-au prăbușit în regiunile afectate, iar echipele de salvare scot de la o oră la alta noi victime de sub ruine. Citește pe Realitatea.net actualizările privind situația din cele 2 țări grav afectate de tragedie. 

Echipele de salvare au lucrat în noaptea de luni spre marți pentru a elibera persoanele prinse sub dărâmăturile clădirilor din sudul Turciei, în timp ce bilanțul victimelor cutremurului a crescut la peste 4.500 de morți în Turcia și la cel puțin 1.444 în Siria, potrivit Reuters.

Agenția pentru Dezastre și Managementul Situațiilor de Urgență din Turcia a făcut un apel către oameni să nu blocheze drumurile și să nu se adune în jurul echipelor de intervenție, ca să le permită să lucreze mai eficient pentru extragerea victimelor dintre dărâmături, potrivit CNN.

Cel puțin 300.000 de pături, circa 25.000 de paturi și 20.000 de corturi au fost trimise către zonele grav afectate. De asemenea, 765 de asistenți specializați în consiliere psihologică ar fost trimiși pentru a ajuta victimele traumatizate de pierderile suferite.

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.  Salvatorii români au început să construiască baza de operații,  concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin. 

Cutremurul devastator de luni dimineață a fost urmat de cel puțin 100 de replici de peste 4 pe scara Richter, a anunțat United States Geological Survey.

Acestea s-au manifestat pe o rază de 300 kilometri în jurul fâșiei de manifestare, numită epilinie, care străbate din sud spre nord Turcia și ajunge în nord vestul Siriei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni şapte zile de doliu naţional în urma cutremurului devastator, soldat cu mii de morţi, despre care a spus că este cea mai mare catastrofă seismică din ţară din 1932 până în prezent.

Articolul precedentCutremur devastator în Turcia și Siria – 7.8 pe Richter. Peste o sută de morți și numeroși răniți
Articolul următorClubul de Presă se dezvoltă în ritm accelerat: casele de presă și ziariștii, invitați să se alăture