Se așteaptă noi creșteri de prețuri la raft, pentru alimente.

Măsurile adoptate de stat, inclusiv plafonarea adaosului comercial provoacă noi creșteri de prețuri! Este avertismentul economiștilor, care susțin că și majorările de salarii se vor reflecta în prețul final. Între timp, comercianții recunosc că au crescut prețurile unor produse pentru a compensa plafonarea la alimentele de bază. Experții spun că până la Paște, am putea vedea prețuri mai mari si cu 20% la raft. Și majorarea TVA se reflectă la rafturi. 

Practic, românii contrazic statul și spun că plafonarea adaosului comercial nu a avut efecte. Mulți nu recunosc produsele incluse pe listă și asta pentru că multe dintre ele nu sunt etichetate corespunzător la raft. Măsura a fost prelungită pentru încă două luni și sunt acum 17 categorii de produse.

Experții susțin că măsurile duc la alte scumpiri, iar puterea de cumpărare rămâne mică.

“Nu s-a vazut absolut deloc efectul pozitiv si mai mult decat atat pretul celorlalte produse a crescut, este o crestere de 20%. pe fondul unei puteri de cumparare scazute care a ramas constanta “, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA.

Și autoritățile recunosc că plafonarea a dus la scumpiri.

Potrivit analizei facuta de consiliul concurentei unele alimente s-au ieftinit chiar si cu 50%, insa sunt si produse care s-au scumpit in aceasta perioada. spre exemplu castravetii costa mai mult cu 47%, usturoiul cu 15%, iar ouale sunt mai scumpe cu 4% 

Produsele pentru igienă și cele pentru curățenie costă mai mult cu peste 20%. 

ANALIZA CONSILIULUI CONCURENȚEI DUPĂ PLAFONAREA ADAOSULUI

Ieftiniri la alimentele de bază

morcovi 50%
făină – 27%
telemea – 21%

Ce produse s-au scumpit

castraveți – 47%
usturoi – 15%
ouă – 4%
ardei – 2%

Sursa: Consiliul Concurenței

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorIncendiu la o pensiune din Călimănești! O persoană a murit, alte două au ajuns la spital