Potrivit experților, bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Datele statistice arată că în SUA foarte mulți oameni mor din cauza unor boli cardiovasculare. Factorii cheie care duc la aceste boli grave sunt obezitatea și diabetul. La rândul lor, aceste boli pot duce și ele la deces.

Altă cauză este hipertensiunea arterială despre care unii oameni nici nu știu. Foarte mulți dintre ei suferă de creșterea tensiunii arteriale, sau de așa numita boală hipertensivă, însă nu au un diagnostic clar, pus de un medic specialist. În plus, există și alți factori care scurtează speranța de viață și anume: fumatul și consumul de alcool.

Excesul de greutate poate duce la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a bolilor coronariene și a insuficienței cardiace, spun cercetătorii. Pierderea în greutate este un tratament eficient al obezității și al prevenirii diabetului și bolilor cardiovasculare.

O dietă sănătoasă ar putea ajuta la scăderea acestor riscuri pentru sănătate. S-a descoperit faptul că dieta ar trebui să includă probiotice, deoarece acestea au numeroase beneficii pentru organism și anume:

– Îmbunătățesc sănătatea intestinului

– Ajută oamenii să slăbească, să scape de obezitate

– Promovează scăderea nivelului de colesterol din sânge

– Susțin îmbunătățirea tensiunii arteriale

– Au efect bun asupra sănătății cardiovasculare.

 

Potrivit medicilor, disbioza este legată de patogeneza unor boli grave, cum ar fi: diabet, obezitate, hipertensiune arterială, rezistență la insulină. Disbioza apare pe fondul dezechilibrului microbiologic al intestinului și se manifestă îndeosebi la tractul digestiv.

 

În tractul gastrointestinal pot fi bacterii benefice pentru organism, bacterii specifice florei intestinale cunoscute prin termeni precum: microbiotă sau microbion. Disbioza este cauzată de medicamentele antibiotice, dar și de consumul mare de zahăr, proteine, substanțe chimice care se află în anumite alimente, aditivi alimentari, alcool.

Alte recomandări pentru prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare sunt:

– Efectuarea de exerciții fizice, plimbări la aer curat

– Realizarea de activități în aer liber, mersul pe jos pe distanțe lungi de minim 3 km

– Eliminarea stresului și anxietății

– Renunțarea la alcool și tutun

– Alimentația bogată în fructe, legume, cereale, nuci, leguminoase, dar care să aibă un conținut redus de pește și carne

– Examinări medicale preventive mai ales dacă există anumite simptome care pot semnala posibile boli.

 

S-a constatat că un nivel suficient de activitate fizică sănătoasă poate menține sănătatea organismului. Dacă însă activitatea fizică este insuficientă, apare riscul de obezitate și de dezvoltare a bolilor de inimă. Alt dușman al inimii este alimentația nesănătoasă (ce conține multe grăsimi, alimente de tip fast-food) care poate cauza creșterea în greutate.

Despre stres și anxietate s-a descoperit că pot crește de 2 ori riscul de boli de inimă, sau de boli cardiovasculare. În plus, acestea pot duce și la alte complicații, la scurtarea duratei de viață.

Conform unui raport din 2018 al OMS, cannabidiolul (CBD) poate ajuta la tratarea simptomelor legate de afecțiuni precum depresie, anxietate, cancer, boala Parkinson, boala Alzheimer, insomnie, scleroză multiplă, artrită și altele. Acest cannabidiol apare în produsele premium, pe diferite site-uri de specialitate și este 100% natural. De asemenea, CBD-ul reduce inflamația, iar procesul inflamator duce la mai multe boli, inclusiv la hipertensiune arterială, boli coronariene și accident vascular cerebral.

Mulți oameni au acum o alimentație dezechilibrată, ei consumă în exces zahăr, grăsimi, alimente procesate, carne, afumături, prăjeli, băuturi îndulcite exagerat. Acest model alimentar a fost asociat cu multe probleme de sănătate: creșterea colesterolului din sânge, a hipertensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge, a numărului de trigliceride și a riscului de boli cardiovasculare.

Pentru a menține sănătatea inimii trebuie redus consumul de băuturi răcoritoare, de băuturi îndulcite; ele pot fi înlocuite cu apă plată, ceaiuri din plante medicinale (precum ceaiul de păducel) și sucuri naturale din fructe. De asemenea, se pot înlocui prăjiturile cu fructe proaspete. Trebuie evitat consumul exagerat de sare și de băuturi alcoolice.

În general, trebuie de ales o alimentație diversificată cu un aport crescut de legume, cereale, leguminoase, fructe, care asigură necesarul de nutrienți și energie în organism și oferă o stare de bine. Aceste alimente sunt ușor de digerat și sănătoase pentru organism. Este esențial să avem un stil de viață mai sănătos, pentru că după cum s-a observat, obiceiurile alimentare inadecvate și sedentarismul cresc riscul de boli cardiovasculare.

Articolul precedentPNL pune presiune pe PSD să nu mărească taxele în 2024. Soluția liberalilor
Articolul următorLigia Deca anunță o creștere istorică pentru salariile profesorilor: 50% în mai puțin de un an